Rosetta, 2004-2015

L’any 2004 es va llançar a la Guadiana Francesa la sonda Rosetta , una missió espacial capitanejada per la ESA, Agència Espacial Europea. Fa pocs mesos va tornar a ser tema d’actualitat ja que anys després del seu inici, per fi Rosetta arribava al cometa  67P/Churiumov-Guerasimenko  i aconseguia orbitar al seu voltant. Un dels objectius d’aquesta missió era fer aterrar el Philae (un mòdul d’aterratge)  sobre la superfície d’aquest cometa.

La missió va ser un èxit; es va aconseguir interceptar amb el cometa just al lloc calculat, posar en orbita el Rosetta i fer aterrar el Philae, encara que el lloc on ho va fer no és el que s’havia previst. Aquest error, ha comportat un gran debat sobre si és útil o no el gastar tants milions d’euros en missions espacials que no se sap del cert si donaran resultats útils per l’estudi de l’univers i el nostre origen. Tot aquest enrenou ha sigut pel fet que Philae va aterrar en un lloc ombrívol del cometa 67P, on la llum del sol no hi arriba i per tant no es pot recarregar amb energia solar. Però jo em pregunto, i si aquest atzar hagués jugat al nostre favor? I si Philae hagués aterrat en el lloc indicat o en un altre encara amb millors condicions?

rosetta

L’objectiu d’aquesta missió era el d’analitzar l’escorça el cometa  67P  perquè es creu que aquest tipus d’astres no han evolucionat en excés des  de que el Big Bang es va produir, i estudiar-los ens podria donar moltes  respostes de com era l’univers fa milions d’anys. Així doncs, si Philae  hagués aterrat al lloc indicat, i hagués pogut fer els experiments previstos,  potser ara estaríem un pas més a prop de resoldre molts dubtes que  encara ens queden per torbar-hi una resposta.

Amb tot això vull expressar que entendre l’univers, estudiar-lo i per tant analitzar tot allò que estigui al nostre abast, fa que els diners gastats en aquestes missions sigui útil i necessari. A més a més, al meu entendre no hi hauria d’haver competències entre Agencies Espacials, perquè el descobriment de nous avenços ens pot facilitar la vida a tots els éssers vius.

He escollit aquesta missió perquè va començar a idear-se fa 22 anys, i es va acabar llançant fa més de 10 anys, per tant la tecnologia ideada fa més d’una dècada encara ens és útil i funciona.  Tot l’esforç fet per les persones que van dissenyar el Rosetta i el Philae, el quals van fer tots els càlculs perquè la missió fos un èxit, no ha sigut envà. Abans que les bateries del Philae es posessin en un repòs indefinit, va poder analitzar algunes mostres, que des del Rosetta van ser enviades a la Terra i encara estem esperant els resultats.

En la meva opinió, els humans som éssers inquiets i hem de confiar amb nosaltres mateixos de les nostres possibilitats, només fa 50 anys mai haguéssim imaginat el que avui en dia ja hem descobert. És per això que amb una visió optimista, d’aquí 50 anys segur que sabrem moltes més coses que de les que ara mateix tenim idea.

Enllaços interessants:

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

http://www.esa.int/esl/ESA_in_your_country/Spain/La_sonda_Philae_de_Rosetta_aterriza_en_el_cometa

http://www.space.com/topics/rosetta-spacecraft/  (per trobar últimes notícies)

Càndia Muñoz, Juny del 2015.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s