New Horizons, una millor visió de Plutó

New horizons és la missió especial no tripulada duta a terme per la NASA, amb l’objectiu d’explorar Plutó i les seves tres estrelles.

Aquesta missió és d’especial interès, ja que s’està duent a terme en l’actualitat, des del 2006, i està prevista per arribar al seu objectiu aquest mateix any 2015, sobre el juliol. A més, s’ha calculat amb precisió que el punt de màxima proximitat de la nau amb el planeta nan serà el dimarts 14 de juliol de 2015 a les 7 hores 49 minuts i 57 segons (hora americana), i a la pàgina web de la NASA1 hi ha un apartat dedicat a aquesta fita amb un comptador de temps enrere a l’espera d’aquest esdeveniment.

El llançament, es va dur a terme exactament el 19 de gener de 2006, 2 dies després del dia de llançament previst, ja que en dos dies consecutius es va haver d’anul·lar la sortida a causa de problemes meteorològics.

nhov20150501_0735
Imatge de la trajectòria calculada per a la NH. Credits: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

La sonda va ser llençada mitjançant el coet Atlas V, que funcionava amb querosè i LOX, i es va encarregar de posar la New Horizons a una òrbita que sortia del sistema solar a gran velocitat. De fet, és la sonda espacial més ràpida de la història, llençada de tal manera que al cap de 5 mesos ja travessava el cinturó d’asteroides a més de 27 km/s. Per la seva part, la sonda funciona amb un combustible nuclear que a partir d’un generador permet obtenir l’energia elèctrica necessària per al funcionament de la seva maquinària. En la imatge es pot veure la trajectòria completa i l’aproximació al planeta nan.

És interessant veure com encara falten tantes coses per descobrir i per investigar sobre els cossos relativament propers a la Terra i al Sol, i com tot i ser relativament propers, queden tant i tant lluny com per a fer un viatge de 9 anys per apropar-se a un planeta nan com és Plutó.

El que realment s’espera d’aquest apropament a Plutó, és poder descobrir tot el que encara no es sap d’ell, i és que, a una distància de 10,000 Km de distància, es duran a terme fotografies que ensenyaran a una qualitat força alta i amb detall, com és la superfície d’aquest planeta nan realment. En ser un viatge tan llarg i a tanta distància, no era possible assegurar el que es trobarà la New Horizons al voltant de Plutó, o si hi haurà perills. Almenys això era el que es pensava fins fa menys d’una setmana, ja que han arribat a la terra els resultats de la recerca de possibles problemes propers a Plutó que puguin fer perillar la missió i s’ha declarat que tot està clar i net de perills.

Amb els equipaments que duu a sobre la sonda, es preveu poder estudiar la composició de gasos i la temperatura d’una possible atmosfera a Caront, un dels seus cinc satèl·lits i cartografiar la superfície dels cossos d’estudi, entre altres experiments sobre el sistema solar i les seves característiques físiques com el vent solar o l’estudi del plasma.

A part de la investigació de plutó i de les seves llunes, un dels objectius secundaris inicials de la missió era un possible apropament a més d’un dels cossos del cinturó de Kuiper, un conjunt de cometes de diferents mides al voltant del sol, a una distància d’entre 30 i 100 unitats astronòmiques. Ara, però, s’ha vist que aquesta possibilitat queda molt reduïda i que només hi ha 12 cossos propers als que seria possible fer una aproximació, però per quantitat de combustible només es podrà fer un d’ells i tot i això encara faltaràn entre 4 i 6 anys per arribar-hi.

El combustible, com s’ha dit, és un dels factors que limita la missió, i és que es va acabant a mesura que la missió arriba al seu objectiu. Està previst que la New Horizons passi a la distància dita anteriorment del planeta nan tot i que seria d’un interès molt alt que pogués fer una entrada a la seva òrbita o a la de les seves llunes, i fins i tot una parada a Plutó. L’escassetat de combustible, però, fa que sigui impossible aturar la New Horizons a la velocitat a la qual viatja per a poder frenar-la a temps quan arribi a les proximitats de Plutó.

052715
Imatge de Plutó feta per la NH a 27/05/15. Credits: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Cada vegada que s’apropa més, les imatges que es treuen són més clares i espectaculars, tot i que encara no tenen bona resolució. Els científics i investigadors de la NASA diuen que s’aniran millorant dia a dia a mesura que arribi el dia 14 de juliol. Aquesta és la derrera imatge que s’ha pogut captar de Plutó amb la New Horizons.

Amb aquestes imatges, la NASA està estudiant el que s’ha detectat com a primers coneixements de regions brillants i clares a la superfície de Plutó, i està estudiant la possibilitat que el planeta nan tingui un casquet polar.

S’espera, doncs, amb inquietud, l’arribada d’aquesta sonda als punts més llunyans del nostre sistema solar.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s