JAMES WEBB SPACE TELESCOPE

D’on venim?

Potser aquesta és la gran pregunta no resolta de la humanitat, de l’Univers. Existeixen moltes teories al respecte però el què realment compta són els fets constatables; estudiats i analitzats a partir de les observacions fetes pels científics més qualificats d’arreu del món a partir dels mitjans tecnològics més punters. És en aquest aspecte que les diferents agències espacials del món, comandades pels governs ansiosos de poder, es troben contínuament en una lluita incansable d’investigació.

En aquesta entrada ens centrarem en una de les noves joguines que la NASA, amb el suport de la ESA i la CSA, està cuinant a foc molt lent: el nou telescopi espacial James Webb Space Telescope (JWST).
Es tracta d’un monstre de les observacions espacials projectat per ser el substitut del Hubble que porta des del 1990 en funcionament. El JWST té planejada la seva missió l’any 2018. Està previst que se situï en el punt Lagrangià L2, a uns 1,5×106 km de distància de la Terra. D’aqueta manera quedarà protegit de les influències infraroges del Sol que podrien interferir en el mòdul científic del telescopi.

Untitled2-2
Siutació gràfica del punt L2

Per què tant lluny?, podem pensar. Doncs bé, el telescopi està pensat per realitzar imatges de l’espai més llunyà a partir de tecnologia infraroja. A diferència de les imatges que s’obtenen amb el Hubble, nítides i espectaculars en bellesa, amb el JWST es vol anar un pas més enllà. Té com a principals objectius:

  • Buscar la llum de les primeres estrelles i galàxies formades després del Big Bang.
  • Estudiar la formació i evolució de les galàxies.
  • Millorar la comprensió que es té sobre la formació d’estrelles i planetes.
  • Estudiar els sistemes planetaris i els orígens de la vida.

Tots els objectes operaran a baixes temperatures por dos motius. El primer és la seva situació a l’espai. El segon, en canvi, és principalment per protegir-se de les radiacions infraroges que el puguin afectar.
A continuació es mostra una imatge renderitzada del telescopi on es poden observar les seves parts.

Untitled3-1
Render realitzat per la NASA

Es pot observar en la imatge anterior el seu enorme panell de miralls hexagonals que supera en 4 metres el diàmetre del mirall principal del Hubble (2,5m). A darrera d’aquest mirall es troben tots els aparells del mòdul científic (ISIM) encarregats de recopilar, analitzar i transmetre tota la informació obtinguda durant el seu funcionament.

Tant els aparells com l’estructura que els subjecta al telescopi han estat dissenyats por suportar uns cicles de gradients de temperatura molt elevats. Això es deu al fet que durant el llançament arribaran a suportar temperatures molt elevades; però, un cop a lloc, es trobaran constantment a temperatures criogèniques, de l’orde de -250ºC.

Cal destacar que l’estructura està feta d’un material compost format per èster de cianat reforçat amb fibres de carboni. Aquest material s’ha treballat amb molta cura perquè és un dels principals responsables que la missió tingui èxit. Si no aconseguís subjectar les temperatures criogèniques i es trenqués, la missió s’hauria acabat ja que reparacions d’aquestes dimensions a l’espai són impossibles. És per això que el material ha estat dissenyat amb una tolerància màxima de 500 micròmetres. En les proves fetes després de induir 20 cicles tèrmics de 25ºC a -253ºC, s’ha superat amb escreix aquesta tolerància màxima; només es va dilatar-comprimir 30 micres.

S’haurà de seguir amb atenció l’evolució d’aquesta missió ja que pot suposar un gran pas en la comprensió de l’origen de l’Univers.

Llocs web consultats:

<https://www.nasa.gov/mission_pages/webb/instruments/index.html&gt;

<http://jwst.nasa.gov/instruments.html&gt;

<https://code541.gsfc.nasa.gov/Uploads_recent_publications/05-12_Polis.pdf&gt;

<http://www.sciencenewsline.com/articles/2010092913150000.html&gt;

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s